Technieken

Vacuümvormen

Kunststof onderdelen en producten op maat

Met de techniek van vacuümvormen kunnen wij plastic/kunststof onderdelen op maat maken. Met deze productietechniek vormen wij een plastic plaat om door middel van warmte, een matrijs (mal) en lucht en komen zo tot de nodige vorm. Het product hoeft vervolgens alleen nog nabewerkt te worden. Vacuümvormen wordt ook wel dieptrekken, thermoforming of vacuüm forming genoemd. Vraag direct naar de mogelijkheden.

Lage matrijskosten

Materiaalkeuze

Serieproductiemogelijk

Kunststof vacuümvormen

Vacuümvormen gebeurt door een kunststof plaat te verwarmen, waardoor deze week en vormbaar wordt. Vervolgens wordt de plaat over een matrijs (mal) gelegd (Blow-up Industry maakt deze mallen zelf!) en wordt de plaat onder druk om de matrijs heen gezogen. Na afkoeling heeft het product zijn definitieve vorm en krijgt het zijn stevigheid. Nadien dient het enkel nog afgewerkt te worden tot definitief eindproduct.

Verschillende kunststoffen en eigenschappen

Niet alle kunststoffen zijn even geschikt voor gebruik bij vacuümvormen, omdat niet alle kunststoffen te vervormen zijn door middel van warmte. Bekende kunststoffen die wel geschikt zijn en die wij gebruiken zijn ABS, PP, PC, PS, PMMA, PVC en PET. Afhankelijk van de eisen waaraan het uiteindelijke product moet voldoen brengen wij een advies uit over het te gebruiken materiaal. Hierbij wordt gekeken naar verschillende eigenschappen/aspecten, zoals:

Kras- en slagvastheid

Brandveiligheid

UV-bestendigheid

Helderheid

Levensduur

Matrijzen gemaakt door Blow-up Industry

De matrijzen worden door onszelf vervaardigd, van PU of aluminium. Welk materiaal hiervoor wordt gekozen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het te vormen materiaal, de oplage en de vorm zelf. Zo wordt PU vooral gebruikt bij minder complexe vormen (rond/afgerond en laag) en wordt aluminium vooral gebruikt bij wat complexere vormen (scherpe hoeken en hoog).

Toepassing

Vacuümvormen is een techniek die toegepast kan worden bij de productie van een uiteenlopend scala aan producten. Zo kunnen plastic patatbakjes en koffiebekers op deze manier worden gemaakt, maar is het ook mogelijk om complete onderdelen voor apparatuur te vacuümvormen. Behuizingen, kappen en interne onderdelen voor medische apparatuur of andere apparaten zijn bijvoorbeeld te produceren door ze te dieptrekken/vacuümvormen.

Andere technieken

Naast vacuümvormen maken wij gebruik van meerdere technieken om tot een eindproduct te komen dat voldoet aan uw wensen en eisen, zoals:

Vraag naar de mogelijkheden!

Heeft u een product dat vacuümgevormd moet worden? Of heeft u vragen over het proces of wilt u advies over welk materiaal het beste geschikt is voor uw product? Neem in alle gevallen contact met ons op. Wij kunnen u voorzien van gedegen advies en denken graag met u mee

vacuum2
vacuum
vacuum2
vacuum